Strøm som fellesgode eller markedsvare?

I denne rapporten presenteres en statusoppdatering for strømpriskrisen med vekt på de mulige konsekvensene ved innføring av EUs fjerde energimarkedspakke. Slik er den en oppfølger til en rekke tidligere De Facto-rapporter, som EUs energiunion og norsk tilknytning til Acer? (1/2018) EUs energiunion, strømprisene og industrien (1/2019), Mot en ny Acer-strid (1/2021), Strømpriskrisen (1/2022), Hvordan fastsettes de norske strømprisene (1/2023) og Farvel til kraftbørsen (3/2023).

Rapporten starter med å si noe om strømpriskrisens konsekvenser for norsk industri. Videre følger en kort gjennomgang av hvordan kraft har gått fra å bli betraktet som et fellesgode til å bli en markedsvare, gjennom utviklingen av kraftbørsen, tilslutning til tredje energimarkedspakke og Acer, og åpning av nye utenlandskabler som mer eller mindre fullintegrerer Norge i et felleseuropeisk kraftmarked. Så følger en analyse av innholdet i den fjerde energimarkedspakken, og konsekvensene dette vil ha for å ytterligere befeste denne utviklingen. Et vektig argument for ytterligere integrasjon i et felleseuropeisk kraftmarked, har vært at Norge styrer mot kraftunderskudd, og vi diskuterer derfor kritisk bakgrunnen for fremskrivningene knyttet til den norske kraftbalansen, før vi avslutningsvis oppsummerer og foreslår en alternativ vei for norsk kraftpolitikk.

Rapporten er skrevet på oppdrag for Industriaksjonen – en samling av fagforeninger som er opptatt av industriens vilkår i Norge, med ytterligere finansiering fra Nei til EU.

Rapporten er utarbeidet av Isak Lekve og Ali Esbati i De Facto.

Rapporten kan lastes ned her.

Kommentarer er stengt.

© 2019 - De-facto. All rights reserved | Personvern/GDPR